Hvis en ægtefælle bliver ramt af en hjerneblødning eller en blodprop i hjernen, kan det medføre en varig hjerneskade med nedsat funktionsevne til følge. Det kan være et hårdt slag og en stor sorg for hele familien.
Odsherred Kommune gør sig erfaringer med en pårørendegruppe, hvor man har mulighed for at mødes og tale med ligesindede under vejledning af hjerneskadekoordinator Signe Vinther Mølgaard og psykolog Nina Cederberg i Sundhedscentret.
”En hjerneskade rammer hele familien. Livssituationen ændrer sig fra sekund til sekund, ikke bare i dagligdagen og i forhold til det praktiske liv, men også i forhold til samlivet, omgangskredsen og familien. Det kan nemt give frustration, vrede og irritation og i det hele taget være svært at stå alene med som pårørende.
Erfaring viser, at den mentale forandring hos den ramte ægtefælle, ofte svær at tackle, mens den praktiske dagligdag godt kan håndteres. Men der er hjælp at hente, og ved at møde ligestillede får man sat ord på sin sorg og kan komme videre,” siger Signe Vinter Mølgaard, der blev ansat som hjerneskadekoordinator 1. juni 2013 i Odsherred Kommunes Center for Omsorg og Sundhed.
”Den pårørende har brug for luft, for at gøre noget for sig selv en gang imellem og mærke, at hun eller han også er et individ,” siger Nina Cederberg, der er privat praktiserende psykolog på 2. sal i Sundhedscentret med stor erfaring i gruppeterapi.
Hvert år rammes cirka 100 mennesker af en erhvervet hjerneskade i Odsherred Kommune. Ud af disse vurderes det, at over 80 af dem får behov for rehabilitering. Ifølge prognosen findes der i dag 741 borgere med en hjerneskade i Odsherred.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar