RØRVIG – Foreningen Rørvig By & Land mener, det ikke længere er forsvarligt at bygge på Flyndersø-tangen, hvor to sommerhuse blev ødelagt, da der var stormflod i december.
De to huse, som har fristet skæbnen i mange år ved Flyndersø, blev begge ødelagt ved Bodil-stormen 6. december, hvor vandet i Isefjordens munding steg med omkring 2 meter på grund af orkanlignende storm fra sydvest efterfulgt af storm fra nordvest.
Foreningen mener i lighed med Danmarks Naturfredningsforening i Odsherred, at stormflodens ødelæggelse af de to sommerhuse på Flyndersø-tangen inden for Natura 2000-områdets strandbeskyttelseslinje giver anledning til særlige overvejelser.
Nye ødelæggelser
”Raltilførsel vil kunne kompensere og modvirke ødelæggelsen af strandvoldene, men vil ikke hindre ødelæggelse af husene og overskylning ved fremtidige kraftige storme.
Det er åbenlyst, at en genopbygning ikke vil kunne ske uden opbygning af yderligere stenøer mv., som måske endda på et tidspunkt vil blive afskåret fra lovlig vejforbindelse via land.
Det vil efter vor opfattelse være en af de situationer, hvor afvejningerne i Lov om Kystbeskyttelse på grund af de mange beskyttelseshensyn i området ikke giver mulighed for de nødvendige tilladelser, som kræves for at foretage en forsvarlig genopførelse og reetablering af en lovlig kystbeskyttelse,” mener Rørvig By & Land.
I strid med naturhensyn
Foreningen har sammen med DN Odsherred opfordret Danmarks Naturfredningsforenings ledelse om at se på problemerne. Man har herfra sendt et brev til Odsherred Kommune, Naturstyrelsen og Kystdirektoratet om, at man finder det i strid med beskyttelseshensynene i det fredede Natura 2000-område at genopføre husene i denne situation.
”Under normale omstændigheder ville det have været accepteret, at husene blev liggende uændret – men som konsekvens af Bodil-stormflodens ødelæggelser må husene genopføres et andet sted,” mener Rørvig By & Land.
800 medlemmer
Foreningen Rørvig By & Land er dannet i 2012 ved en fusion af Bevaringsforeningen for Rørvig Sogn og Rørvig Naturfredningsforening.
Foreningens historie går tilbage til 1926 i forbindelse med erhvervelsen af Rørvig Mølle og foreningen har over 800 medlemmer – fortrinsvis fastboende og sommerhusejere.
Foto: Troels Brandt
Ingen kommentarer:
Send en kommentar