ODSHERRED - Odsherred Kommune bliver i disse dage kontaktet af mange bekymrede borgere og sommerhusgæster, som finder døde sæler ved stranden.
Der er dog ingen grund til at være bekymret for en ny sælpest, fastslår kommunen.
Det er led i naturens gang, at der af og til skyller vilde, døde dyr op på strandene. Grunden til at der findes særligt mange døde sæler i løbet af sommeren, er den stigende vandtemperatur, der får dyrenes maveindhold til at gære, hvorved de stiger op til vandoverfladen og skyller ind på strandene.
Fødegrundlag
De døde sæler udgør fødegrundlag for en lang række andre organismer som f.eks. larver og maddiker samt fugle og fisk i havet og langs kysterne.
Der er derfor ikke nogen grund til at gøre noget ved døde sæler på naturarealer, der i løbet af ganske kort tid vil blive spist af ”naturens skraldemænd”.
Ligger det døde dyr på en velbesøgt strand, vil det i sommervarmen dog hurtigt kunne give anledning til gener. I disse tilfælde bør kommunen kontaktes.
Ligger sælen på en strand, som er privatejet, er det op til ejeren at afgøre, om den døde sæl skal fjernes eller graves ned.
Som privat grundejer kan du bortskaffe vilde døde dyr ved at grave et hul på minimum 80 centimeter i dybden, lægge dyret i hullet og dække det til igen. De 80 cm sikrer, at ræve og hunde ikke kan grave dyret op. Alternativt kan man kontakte til Falck eller Dansk Autohjælp, som mod betaling vil sørge for at bortskaffe dyret.
Odsherred Kommune vil sørge for at grave sælen ned, hvis den ligger ved en Blå Flag strand eller ved en kommunalt ejet strand. Det er kun større døde dyr fra strandene, der er mulighed for at fjerne. Døde fugle m.v. fjernes typisk ikke.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar