08 maj, 2014

Særlig geologi ved Nykøbing og Rørvig

NYKØBING – Området ved Nykøbing og Rørvig har masser af geologiske attraktioner, mener naturvejleder Jørgen Stoltz.
Forleden talte han ved et møde om Geopark Odsherred i Pakhuset i Nykøbing, hvor godt 30 interesserede borgere var mødt frem.

I sit indlæg fortalte Jørgen Stoltz, at Nykøbing Bugt er skabt af en randmoræne, der dannede Højby-buen og efterlod en smeltevandsslette, da isen smeltede.

”Hvis I tager turen ad Lindeallé over Østerlyngvej, vil I bemærke de mange ujævnheder i vejen, og det er de gamle stenvolde, som også har dannet strandene ved bl.a. Skærby.

Ved stranden finder vi sten af rombeporfyr fra Norge og kinnekul fra Vänern i Sverige. Ved Kongeengen kan I se ind på den gamle kystskrænt, hvor Grønnehavehus lå, det er en såkaldt littorina-skrænt, en stenalderskrænt, og dem er der mange af i Odsherred,” sagde Jørgen Stoltz, der også fremhævede retablering af Næsholm borgruin og den kunstige Nygård Sø, skåltegnstenene i Grønnehave og Annebergskoven, som måske har været udtryk for en dødekult og fungeret som gravsten.
Han fortalte om sagnet om de tre druknede kvinder, der gav navnet til Thoras kilde eller Thorskilde i Grønnehave Skov og Karens Kilde ved Kildehusene.

Vikingehavn
Kilderne var meget besøgte i middelalderen og havde kildemarkeder og var kendt
for helbredende kraft, måske der har været en vikingehavn ved Thorskilde, som først for en
halv snes år siden blev fundet i Grønnehave skov.

Han fortalte om Anneberg og Annebjerg, det ene baseret på en tidligere ejer af Annebjerggaard af tysk afstamning, mens staten i sin skiltning foretrækker den fordanskede udgave, om museumshavens mange kulturplanter, lugekonerne som passer haven og om hvordan Odsherred også før i tiden var stedet, hvor der blev bygget anderledes og sjove huse.

Indlægget kom også forbi kommunens særlige biologiske ansvarsart Nikkende Kobjælde og den
ret sjældne naturtype klithede for enden af Sandflugtplantagen ved Kattegat mod Rørvig-siden.

Grundtvig
Grundtvigsslægten har haft sin vugge i Nykøbing, men hvem kan fortælle historien?

Der kan fortælles meget mere om Annebergparken og planerne for denne samt om Psykiatrihospitalet gennem snart hundrede år, og heldigvis er psykiatrimuseet godt i gang hermed. To vandreture i områdets vandrebog går omkring Nykøbing henholdsvis rute 117, ”rundt om byen” og rute 120.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar